Junioren - Senioren 
De jaarlijkse ontmoeting tussen de jeugd en de senioren van P.I.O.N. staat weer op het programma. Voor veel jeugd leden een hoogtepunt van het schaakjaar. Maar!! …. dit geldt ook voor veel senioren. Ik heb een aantal spelvormen bedacht waardoor jong en oud zich prima vermaken achter een schaakbord. In het eerste spel spelen 2 junioren tegen één senior. De jeugdspelers mogen de eerste 5 zetten telkens 2 zetten achter elkaar doen. Veel senioren hebben het daarna erg moeilijk. De strijd tussen jeugd en senioren eindigt vrijwel gelijk. In het tweede spel wordt er doorgeef schaak gespeeld door de jeugd. Het seniorlid mag dat echter niet. Nu wint de jeugd het ruim van de senioren. Het derde spel is, door zijn eenvoud, een feest voor jong en oud.
   
Er wordt dobbelsteenschaak gespeeld. Nu bepaald de dobbelsteen welk stuk er gezet moet worden. Het blijkt niet alleen maar een kansspel te zijn. Je kunt ook een strategie volgen. De strijd tussen jong en oud eindigt onbeslist. Het 4e spel noemen we “Schaakmoeilijk”. De jeugd speelt gewoon het spel volgens de regels. De senior heeft wit en naast al zijn pionnen ook nog een koning en een paard. Als compensatie mag het seniorlid wel telkens twee zetten tegelijkertijd doen. Makkelijk? Probeer het maar eens. Het valt echt niet mee en tegen de betere spelertjes red je het echt niet. Vraag het maar aan Johan Smits. Hij verliest beide potjes tegen de broertjes Guus en Giel Ebbers. En Jo de Valk komt goed weg met remises tegen de broertjes Stefano en Lucca Eikholt. In het laatste spel zijn het seniorlid en de twee jeugdleden plotseling een team. Zij spelen dan met zijn drieën tegen een ander team. Een mooie levendige speelzaal vol met rennende kinderen die op een ander bord een zet gaan doen.
   
Het team van Pieter Thissen, Jens Liebers en Tyrone Tuss denkt erg goed na over hun zetten. Hun tegenstanders, Jan Fleuren/Vito Eikholt en Han Mertens willen graag wat meer tempo in de strijd. Uiteindelijk winnen Jan, Vito en Han Een mooi resultaat is er ook voor Paul Nillessen, Wienand Silissen en Tymen Heus. Zij houden Leo Wijnhoven, Renée Slaa en Bouke Kanaar op een hele nette remise. Het was een prachtige avond. Kinderen met rode wangen en oortjes van de spanning, blijdschap en teleurstelling, uitermate tevreden senioren. Ja, daar doe je het voor. Een genot om dat te mogen zien. Volgend jaar weer! Of gaan we dit dan toch twee keer per jaar doen? De jeugd wil wel!!