Euregio-schaakinterland 2009

Klik hier voor de uitslagen

Zaterdag 6 juni werd er in Groesbeek voor de 8e keer het Euregio- schaakinterland georganiseerd. Het Euregio-schaakinterland bestaat uit een jaarlijkse massakamp van 41 individuele krachtmetingen tussen een Nederlandse en Duitse schaker / schaakster uit de regio Groesbeek en Kleef. Ze spelen twee keer tegen elkaar ofwel met wit en zwart. De Nederlandse schakers / schaaksters komen o.a. van Schaakvereniging PION Groesbeek, Mook, Tornado Druten. De Duitse deelnemers komen o.a. van Schachverein Kranenburg, Kleve, Uedem en Emmerich.

De voorgaande edities was Nederland al 6 keer winnaar en Duitsland won nog maar 1 keer. Deze keer was Duitsland oppermachtig. Na de eerste ronde keek Nederland al tegen een 25 tegen 16 achterstand aan. De tweede ronde was niet veel beter. Nederland ging hier maar met liefst 13,5 tegen 27,5 het schip in. De eindstand was dus ook verdiend 52,5 tegen 29,5 voor Duitsland.
Als de scores nader bekeken wordt dan valt op dat aan de topborden er veel remises te noteren viel en dat het verschil onderin werd gemaakt. Daar gingen de punten voornamelijk naar Duitsland. Aan Nederlandse kant won Henk Fleuren als enige alle twee de partijen, terwijl aan Duitse kant maar liefst 11 spelers dat deden. De volgende keer wordt het interland in Duitsland gehouden en moeten de Nederlanders voor revanche zorgen om de beker in de vorm van een paard terug te winnen.

Naast het interland werd er voor de jeugd van de deelnemende schaakverenigingen een toernooi gehouden. Er waren 28 deelnemers, die na een voorronde over 4 groepen verdeeld werden. In de hoofdgroep werd Maarten Kwaaitaal van SV Mook glorieus kampioen. Hij won in de voorronde alles en in de finale alle 7 wedstrijden. Rene Slaa, clubkampioen van SV PION Groesbeek werd knap gedeeld tweede met 4,5 punt tezamen met Michiel van Vroonhoven van Tornado Druten. Kortom een Nederlandse aangelegenheid. In groep 2 won Simon Evers van SV Emmerich uit Duitsland. De winnaar van groep 3 kwam ook uit Duitsland namelijk Thomas Buchholz van SV Emmerich. De laatste groep was een prooi voor Tim Vriens van SV PION Groesbeek.